فرایند داوری

خانه » پذیرش و چاپ » فرایند داوری

آیا در مورد فرایند داوری و نقش آن در پذیرش مقاله در مجلات علمی در داخل و یا خارج از کشور اطلاع کافی دارید؟ آیا می دانید فرایند داوری در این مجلات به چه صورت است و نظام هم تزار خوانی به چه معناست؟

فرایند داوری از سال های گذشته تا به حال نقش مهمی در پذیرش بسیاری از مقاله هایی که برای مجلات علمی پژوهشی در داخل و یا در خارج از کشور ارسال شده اند ایفا نموده است. با توجه به اهمیتی که دانشجویان به داوری مقالات می دهند ما سعی خواهیم کرد در این متن در ارتباط با آن چند نکته را بیان کنیم تا بیشتر با آن آشنا شوید.

در صورتی که نیاز به هر گونه مشاوره در مورد پذیرش مقاله در مجلات علمی پژوهشی داخلی و یا چاپ و پذیرش مقالات علمی خود در مجلات معتبر بین المللی دارید می توانید با کارشناسان ما در موسسه سفیر تماس بگیرید تا اطلاعات بیشتری در اختیار شما قرار دهند.

فرایند داوری
فرایند داوری

پیشینه فرایند داوری مقالات علمی

فرایند داوری که گاهی از آن با نام نظام هم تزار خوانی نیز یاد می شود یکی از مراحلی است که باید برای پذیرش مقالات خود در بسیاری از مجلات علمی در داخل کشور و یا در خارج از کشور طی کنید و قدمت آن به چند قرن یا سده قبل باز می گردد. این فرایند در اروپا و آمریکا از سال های بسیار قبل مورد توجه قرار گرفته است و در این کشورها با نام PEER REVIEW نیز شناخته می شود که در ایران این عبارت با نام نظام همتراز خوانی ترجمه شده است.

در حال حاضر در ایران نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر این فرایند اهمیت ویژه ای پیدا کرده است و نقش مهمی در پذیرش مقالات علمی در بسیاری از مجلات علمی ایفا می کند که در ادامه به بررسی بیشتر ان خواهیم پرداخت.

دلیل نیاز به داوری

نیاز به داوری همان طور که گفته شد از چند قرن پیش در اروپا برای اولین با به طور سیستماتیک دیده شد که باعث به وجود امدن روش هایی برای بازبینی و بررسی محتوای مقالات علمی گردید. مهم ترین دلیلی که نیاز به فرایند داوری در مقالات علمی را ایجاب خواهد کرد نیاز به تضمین کیفیت علمی مقاله هایی می باشد که برای یک مجله برای چاپ ارسال شده اند.

همان طور که می دانید در سال های گذشته مقاله های بسیار بیشتری در حوزه های مختلف علمی به نگارش در امده اند که عدم برخورداری از کیفیت در برخی از آن ها به یک معضل تبدیل شده بود و در واقع این فرایند به همین دلیل ضرورتی بیش از پیش پیدا کرده است.

کیفیت مقالات و نقش فرایند داوری در آن

اگر کمی توجه کنید خواهید دید که داوری درست توانسته است کیفیت مقاله های علمی را در بسیاری از مجلات علمی در دنیا ارتقا دهد و این امر در پژوهش هایی که انجام شده است به اثبات رسیده است. زیرا که منابع مختلفی تایید کرده اند که فرایند داوری توانسته است از همان ابتدا نقش قابل توجهی در ارتقای کیفیت مقالات چاپ شده در بسیاری از مجلات علمی داشته باشد. این افزایش کیفیت نه تنها برای مقاله ها که برای سایر متون علمی نیز به چشم می خورد.

تاکید بر فرایند داوری و نظام همتراز خوانی

تاکیدهای بسیار زیادی بر روی نظام هم تراز خوانی شده است که نه تنها برای مقاله های علمی پژوهشی که بر روی نگارش مقالات علمی مروری نیز تاثیر گذاشته و باعث ارتقای کیفی مقالات مختلف شده است. هم چنین دلایلی که در بالا ذکر شد باعث شده است که در کشور ما نیز تاکید بیشتری بر روی فرایند داوری در سال های گذشته شود و ما شاهد نقش پر رنگ تر این فرایند در بسیاری از مجلات علمی و در طی مراحل پذیرش مقاله های ارسال شده برای آن ها می باشیم.

فرایند داوری در مجلات ایرانی

در حدود یک تا دو دهه پیش از این و در سال های اواسط دهه هشتاد پژوهشی در این زمینه در داخل کشور انجام شد که نشان می داد نیاز به ارائه تصویر روشن تری از نظام هم تزار خوانی و داوری در مجلات داخل کشور وجود دارد تا بتوان در روند فزاینده رشد علمی کشور موفق به کنترل کیفی مقالات چاپ شده در مجلات داخلی شد. برای همین با توجه به نکاتی که در بخش قبل به آن اشاره شد و بر استفاده از نظام هم تراز خوانی در فرایند پذیرش مقالات در داخل کشور شد، ما شاهد هستیم که فرایند داوری در مجلات ایرانی نیز با توجه به پژوهش های انجام شده ضرورت بیشتری پیدا کرده است.

نقش داوری در مجلات داخلی

اگر نگاهی به مجلات علمی در داخل کشور بیندازید خواهید دید که همه آن ها از سطح علمی یکسانی برخوردار نیستند. علاوه بر این با توجه به این که هر یک از آن ها وظیفه پذیرش و چاپ مقاله در یکی از رشته های علمی را بر عهده دارند و نیاز به کنترل کیفی مقاله های چاپ شده در هر یک از آن ها با استفاده از فرایند داوری و نظام همتراز خوانی وجود دارد که با توجه به تلاش هایی که صورت گرفته است نقش داوری در تعدادی از آن ها بیشتر شده است.

کلام آخر

ما سعی کردیم شما را با پیشینه و اهمیت فرایند داوری مقاله های ارسال شده برای مجلات علمی در داخل کشور  و در کشورهای دیگر به خصوص کشورهای اروپایی بیشتر آشنا کنیم. امیدواریم مطالب گفته شده شما را با نقشی که داوری در افزایش کیفی مقالات در مجلات علمی پژوهشی دارد بیشتر آشنا کرده باشد و بدانید که چرا در سال های اخیر توجه بیشتری به آن می شود.

موسسه علمی پژوهشی سفیر با توجه به آشنایی که با فرایند پذیرش مقالات علمی در مجلات داخلی و خارجی دارد آماده است تا نکات بیشتری را در مورد رعایت استانداردهای لازم در نگارش مقالات در اختیار شما قرار دهد تا موفق به نگارش و پذیرش مقالاتی با کیفیت بالاتر شوید.

لیست مجلات jcr ایران
فرایند داوری مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.