شاخص ضریب تاثیر

خانه » پذیرش و چاپ » شاخص ضریب تاثیر

شاید ندانید که موسسه ای اس ای یکی از اولین موسسات علمی در دنیا بود که از شاخص ضریب تاثیر برای بررسی اعتبار هر یک از مجلات علمی که در داخل این پایگاه نمایه شده بودند استفاده کرده است. در طی سالیان گذشته این شاخص نقش موثری در ارتقای سطح علمی مقالات برتر در دنیا داشته است و توانسته در بسیاری از پایگاه های داده که در خود مقالات علمی را جا داده اند کار رتبه بندی آن ها را راحت تر کند.

ما در این متن اشاره ای به چند ژورنال علمی که بیشترین شاخص ضریب تاثیر را داشته اند خواهیم نمود و در کنار آن چند نکته دیگر را در ارتباط با نحوه مجاسبه ضریب تاثیر به زبانی ساده ذکر خواهیم نمود. در صورتی که قصد پذیرش مقالات خود در مجلات علمی دارای شاخص تاثیر بالا را دارید می توانید برای اطلاعات بیشتر با موسسه علمی پژوهشی سفیر تماس بگیرید تا راهنمایی های لازم را در اختیار شما قرار دهیم.

ضریب شاخص تاثیر
ضریب شاخص تاثیر

کاربرد شاخص ضریب تاثیر در سطح بین المللی

در سطح بین المللی استفاده از شاخص تاثیر می تواند به دانشجویان در تشخیص کیفیت مقالات چاپ شده در مجلات علمی مختلف کمک بسیار زیادی بکند. زیرا که رتبه بندی مجلات با استفاده از شاخص تاثیر خواهد توانست شما را از سردرگمی برای انتخاب ژورنال ها در اورد. فرض کنید که به دنبال دانلود یک مقاله از یکی از مجلات علمی در رشته تخصصی مرتبط با موضوع مقاله خود باشید. با توجه به این که تعداد بسیار زیادی ژورنال علمی در دنیا وجود دارد، شاید برای شما یافتن بهترین ژورنال ها که مقالات علمی معتبر را در خود جا داده اند کار سختی باشد.

در این جا است که شاخص ضریب تاثیر به کمک شما خواهد امد تا با گلچین کردن بهترین ژورنال های علمی مرتبط با حوزه پژوهشی خود اقدام به انتخاب و دانلود مقالات معتبر چاپ شده توسط آن ها بپردازید.  امروزه این شاخص در سطح ملی نیز اهمیت پیدا کرده است.

کاربرد شاخص ضریب تاثیر در سطح ملی

علاوه بر اهمیتی که این شاخص در سطح بین المللی دارد، در طی سال های گذشته با افزایش تعداد مجلات علمی در سطح ملی که در کشورهای در حال رشد وجود دارند استفاده از این شاخص برای رتبه بندی آن ها بسیار سودمند شده است. برای همین پایگاه های علمی در سطح ملی (مانند پایگاه های علمی در ایران) که مقالات منتشر شده توسط مجلات مختلف را در خود نمایه کرده اند به آن به عنوان ابزاری سودمند برای رتبه بندی مقالات قرار گرفته در این پایگاه ها نگاه می کنند.

توجه داشته باشید که این شاخص تنها برای مقاله ای که منتشر شده به کار نمی رود و در کل برای مجله ای که مقاله را چاپ کرده است نیز با استفاده از روابط کمی اعمال خواهد شد. لازم به ذکر است که در ایران گاهی از ضریب تاثیر با نام ضریب ارجاع به مقاله نیز یاد می شود که به نظر می رسد از نظر مفهومی بهتر قابل درک باشد.

محاسبه شاخص ضریب تاثیر

هر یک از پایگاه های داده که در سطح ملی در کشورهای مختلف در حال فعالیت هستند علاوه بر پایگاه های علمی مقالات بین المللی که در سطح دنیا در حال فعالیت می باشند می توانند هر ساله با در نظر گرفتن معیارهایی مانند تعداد ارجاع به مقالات منتشر شده اقدام به محاسبه شاخص ضریب تاثیر بنمایند. برای مثال هر ساله پایگاه داده ای اس ای با استفاده از این معیارها اقدام به رتبه بندی ژورنال های علمی می نماید.

محاسبه شاخص ضریب تاثیر با متغیرهای اولیه

اگر بخواهیم به طور ساده برای شما ذکر کنیم باید بگوییم که نحوه محاسبه این شاخص یا ضریب با استفاده از دو مقدار کمی تعداد ارجاع های صورت گرفته به کل مقالات چاپ شده توسط یک مجله و کل تعداد مقالاتی که توسط آن مجله به دست امده است به دست خواهد آمد که نحوه محاسبه آن در بخش بعد با یک مثال برای شما توضیح داده خواهد شد.

مثال ساده ای از محاسبه شاخص ایمپکت فکتور

فرض کنید که در سال های گذشته تعداد ارجاع هایی که به مقالات یک مجله شده باشد به ترتیب 62 و 43 ارجاع در سال قبل و دو سال قبل بوده است. هم چنین فرض کنید که در دو سال گذشته به ترتیب تعداد 7 و 8 مقاله در این مجله به چاپ رسیده باشد.  در این صورت در مجموع این مجله تعداد 15 مقاله چاپ کرده است که در کل 105 ارجاع به آن ها شده است. با تقسیم 105 بر عدد 15 شما به عدد هفت خواهید رسید که می تواند به عنوان ضریب تاثیر آن مجله شناخته شود. این بیان ساده ای است که به شما کمک خواهد کرد با نحوه محاسبه این شاخص بیشتر آشنا شوید. ممکن است که در رتبه بندی مجلات علمی از معیارهای دیگری نیز استفاده شود.

معتبرترین ژورنال های دارای بالاترین شاخص ایمپکت فاکتور

بنا به داده های موجود (که مربوط به سال های گذشته می باشد) یکی از ژورنال هایی که دارای بالاترین شاخص ضریب تاثیر در دنیا بوده است ژورنال مرتبط با حوزه دارو و پزشکی با نام New England journal of medicine می باشد. مجلات بسیار معتبر نیچر nature نیز در رتبه بندی های جهانی دارای ضریب تاثیر بسیار بالایی می باشند که در کنار تعدادی از ژورنال های دیگر بیشترین تعداد ارجاع را به مقالات خود داشته اند.

کلام اخر

ما در این متن به نکات متعددی در مورد شاخص ضریب تاثیر اشاره کردیم و سعی کردیم شما را با نحوه محاسبه آن به طور ساده آشنا کنیم. امیدواریم شما با اطلاعات داده شده توانسته باشید با این شاخص و محاسبه آن آشنا شده باشید و علاوه بر این بتوانید در زمان نیاز از این اطلاعات نهایت استفاده را داشته باشید. موسسه علمی پژوهشی سفیر آماده است مشاوره و خدمات لازم برای انتخاب ژورنال های دارای بالاترین شاخص ضریب تاثیر در سطح بین المللی را در اختیارتان قرار دهد.

فرایند داوری مقالات
مقاله در سیویلیکا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.